Stromingen binnen de hekserij.

Net zoals in het Kerk-gebeuren, zo zijn er binnen de hekserij ook verschillende stromingen. Hieronder zal ik ze in het kort beschrijven. Er zijn oude en nieuwe stromingen en ik heb soms het idee, dat op het moment dat ik dit schrijf, er vast wel een nieuwe groep kan ontstaan. En net als bij de kerken gaan sommige stromingen niet samen,  en is er onderling ook sprake van rivaliteit.

Alexandriëns…Bestaan vn uit covens, die geleid worden door ingewijden van de school van Maxine en Alex Sanders.

Algard-traditie…Een combinatie van; Alexandriëns en Gardneriaans.

De Dianische stroming…Zijn heksen-kringen die in hoofdzaak uit vrouwen bestaan. In veel gevallen laten ze geen mannen toe, hebben feministische inslag. Vereren de Godin.

Eclectisch…Dit is een stroming die niet echt een stroming aanhangt. Ze werken of solitair of in covens, en nemen van alle stromingen wat en ook van bv het sjamanisme.

Gardneriaans…Covens die geleid worden door ingewijden die de school van Gerald Gardner hebben gevolgt.

Keltisch…Treden in de voetsporen van de oude keltische druïden en wicca`s.

Seax-wicca…Een stroming die hun accenten legt op de oude Angelsaksische en Schotse tradities.

Sjamanistische hekserij…In hoofdzaak eclectisch. Combinatie van hekserij en amerikaanse indianen en het sjamanisme.

Stregheria…De italiaanse benaming voor hekserij. Een oude stroming die hun oorsprong heeft van de oude spaans/italiaanse hekserij.

Traditioneel…Aanhangers die de oude religie bewaken. En bekent staan als zwaar. De oude tradities..waarvan wordt beweerd de grondslag is voor de moderne hekserij.

Reclaiming traditie… Is van mening dat hekserij aan vrouwen toebehoort omdat mannen de rest van de wereld hebben. Reclaiming gaat over het terugnemen van het vrouwelijke erfgoed zodat het vrouwelijke geslacht weer wat meer zeggenschap krijgt.

Moerstaalheksen… Willen alle rituelen en teksten in hun eigen taal uitvoeren.

Keukenheksen… Houden zich vooral bezig met de praktisch kant van magie, religie, de aarde en de elementen; zoals kruiden verwerken.

Stadsheksen…Wonen in de stad en houden zich vooral bezig met voorspellen en magie i.p.v. met kruiden.

Georiënteerde heksen… Volgen een pantheon (godendom) naar keuze. Op de puntjes kun je dan invullen het Keltische pantheon (druïdisme), het Afrikaanse (voodoo), Indiaanse (Sjamanisme), Egyptische, Noordse, Germaanse, Griekse, Romeinse, enz..

Erfheksen… Hebben Wicca geleerd van hun (groot-)ouders.

Traditionele heksen… Doen het liefst alles volgens het boekje en nemen de teksten en spreuken ook letterlijk over zonder ze aan te passen.

Keltisch Wicca… Is een mix tussen het Keltische en Druidische pantheon en betrekken de elementen, de natuur en respect voor de helende en magische werking van planten, bloemen, bomen, stenen, elementaire geesten, de kleine mensen, gnomen en elfen.

Caledoni traditie… Is ook bekend als de Hecatische traditie. Deze is Schots van origin en heeft nog steeds de Schotse festivallen.

Pictische hekserij… Is Schots van origine en houd zich meer bezig met alle aspecten van de natuur, zoals dieren, planten en mineralen, dan met de religie. Deze word vaak beoefend in solitaire vorm.

Pow-wow… Is een systeem dat gebaseerd is op 400 jaar oude Germaanse magie, welke na deze tijd een simpele vorm van gedachten heling is.

Pagan… Is eigenlijk de basishekserij, hieruit komen druïdisme, wicca enz. voort… Paganistische rituelen bevatten alle basiselementen, geen dingen die specifiek bij één richting horen, maar die centraal staan en bij elke traditie voorkomen. Paganisme is de basis van dit alles.