Wierook

Author: Newile

Wierook…”gewijde rook” Voor veel mensen alleen maar een lekker geurtje. Voor ons heksen een niet te missen werktuig.

Het heeft een hele belangrijke betekenis of een functie die al eeuwen oud is. Het wordt gebruikt als offerande om contact te maken met onze Goden en Godinnen, weert slechte geesten (demonen), het zuivert je huis en het helpt je mediteren. En heel belangrijk…het houdt muggen en insecten op een afstand. Dit zijn slechts een paar zaken waarvoor wierook gebruikt wordt .

Het is in alle soorten te verkrijgen. Voor elk ritueel is er wel een soort. Ook de vorm is verschillend. Kegeltjes, bij elkaar gebonden gedroogde kruiden en takjes en natuurlijk de bekende sticks. Je kunt natuurlijk wierook kopen, maar het leukst is…het zelf te maken. Het mooie ervan…dat het eigenlijk niet zo heel erg moeilijk is. We kunnen hier gaan gooien met allerlei recepten en weet ik wat, doen we ook wel, maar das voor later. We beginnen simpel.

De basis voor het maken van je eigen wierook is….geduld. Daarnaast het verzamelen van kruiden, bloemen en onderdelen van bomen. Als je hetgeen verzamelt hebt waarvan je je wierook wilt maken, ga je alles drogen. Dat doe je in een donkere ruimte. Als je alles hebt gedroogd heb je eigenlijk al wierook. Om het te kunnen gebruiken moet je het alleen nog wel even verpulveren, dit kun je doen in de bekende vijzel, Maar ook met de hand gewoon tussen je vingers alles kruimelen/fijnmaken. Je kunt het dan gaan branden los in en wierook brander of in een drie-poot. Maar ook op een kooltje, die je kunt kopen in een new-age winkel of esoterische. Als je d`r kegeltjes of bolletjes van wilt maken…heb je hars nodig. Deze kun je dan mengen met je kruiden en heeft een langere brandduur. Hieronder de basis bereidingswijze van een wierookmengsel.

1…Leg de hars in een kleine hittebestendige, of vuurvaste schaal. Heel belangrijk is hierbij dat ze niet van metaal is. Zet deze schaal in een waterbad.

2… Verwarm de schaal voorzichtig in dat waterbad.

3…Als de hars vloeibaar genoeg is geworden, voeg je de overige ingrediënten toe. Wat je wil…kruiden..bloemen…hout, maakt niet uit. Gebruik voor het doorroeren nooit een metalen lepel of ander voorwerp. Het beste kun he een houten pollepel gebruiken.

4…Nadat je alles hebt gemengd kun je het in vormen gieten…of even laten afkoelen en bolletjes zelf draaien 😕

5…Nadat het hele spul goed is afgekoeld, Haal je alles uit de vormen en laat ze goed drogen. De ideale ruimte hiervoor is, een droge ruimte op kamer temperatuur.

Maak er wat lekkers van…nogmaals voor elk ritueel is er wel een….bedenk zelf ook..varieer en creëer.